2012/06/05

A Cryo*Dead projekt

Ha már van egy blogom, igyekszem érdekes, változatos tartalommal szolgálni, így ismét egy olyan témához nyúltam, amilyen még nem volt. A napokban készítettem egy weboldalt néhány ismerősöm sci-fi képregénye számára, most azonban be szeretném mutatni magát a projektet is.
Őszintén szólva korábban kissé szkeptikus voltam a projekttel kapcsolatban, azonban elég hamar világossá vált, hogy a srácok komolyan gondolják és képesek minőségi produktummal szolgálni, melyre mi sem lehet nagyobb bizonyíték, mint hogy a Sötét Jövő portál is rendszeresen leközli az új részeket.
Képregény és sci-fi rajongók előnyben. :)

A KÉPREGÉNYRŐL

A Cryo*Dead egy magyar sci-fi képregény sorozat, melyet 2010-ben Simon Gábor (Symon/Glorian) írt, továbbá ő az egyik szereplő is. Jelenleg egy kis, ám annál lelkesebb csapatka dolgozik a képregényen, én magam pedig szerencsésnek mondhatom magam, hiszen ennek a közösségnek szintén részese lehetek. Symon mellett szereplőtársa Kummer Gergő, Medve Márton fotós-asszisztens, valamint Haklik Gergely és Králik Ádám alkotja a csapatot. Jómagam a weboldal kivitelezését és karbantartását végzem.

A TÖRTÉNET
A sorozat két emlékek nélkül ébredő férfi történetét meséli el, akik egy új jégkorszakban ébredve keresik a választ arra, mi történt múltjukban, és a világgal körülöttük. Miért nincs senki más a környéken? Miért nem emlékszem senkire? Miért nem tudom, ki az a férfi, aki a barátomnak mondja magát? Mi történt itt?
Ezek azok a kérdések, melyek folyamatosan ott motoszkálnak a szereplők és az olvasó gondolatában is.
Csakúgy, mint az olvasó, a szereplők sem tudnak semmit a történtekből, de a képregényt olvasva lassan, folyamatosan újabb információkra derül fény.
A sorozat sokat foglalkozik a két szereplő gondolatvilágával, érzéseivel, így akár pszichológiai drámának is nevezhető, mindezt egyedi képi világgal és fordulatokban gazdag történettel tárja elénk.

EPIZÓDOK
A Cryo*Dead jelenleg a tervezett négyből a harmadik évadnál tart, melyek egyenként ~7-9 részesek. Minden évad más atmoszférával rendelkezik, amelyet a változatos helyszínek (Menedékhely, Hómező, Város) szintén megerősítenek. Íme néhány képkocka a sorozat első részéből:

További epizódok itt olvashatók: http://cryodead.netii.net/episodes.php

SEGÉLYCSOMAG
A Cryo*Dead egy ingyenes képregény, de a csapat örömmel fogad mindenféle ötletet, javaslatot, konstruktív kritikát a cryodeadteam[kukac]citromail.hu címre.
Jelenleg legkönnyebben úgy segíthetsz, ha lájkolod Facebook oldalukat, megosztod a weboldalt, vagy beajánlod ismerőseidnek, barátaidnak a képregényt.

ÉS MÉG VALAMI...
Ezek az információk mind olyanok, melyekről más oldalakon már értesülhettél, én azonban szeretnék itt a blogon olyan tartalmat is, ami sehol máshol nem lelhető fel. Mivel vagyok olyan szerencsés, hogy segíthetem a csapat munkáját, illetve barátomként is tarthatom számon a srácokat, következzék egy exkluzív kérdezz-felelek Gábortól.

Krees:
Honnan jött az ötlet, hogy képregényt készítsetek?
Glorian:
Hát, a képregény olyan médium, ami egy könyvnél sokkal ingerdúsabban adja át az történetet, amit el akar mondani, valamint kiélhetem a rendezési hajlamaimat az jelenetek leforgatása alatt, másik pedig azt, hogy a szereplők színészként lehetnek láthatóak, nem csak róluk megjelenített karakterek, ezen kívül a képek könnyen módosíthatóak az egyszerűen elérhető és kezelhető programok segítségével.
Krees:
Miért pont sci-fi? 
Glorian:
 A tudományos fantasztikumot csak igényes és értelmes emberek szokták kedvelni, igaz a fogalom már sokat rongyolódott le Hollywood miatt, de a lényeg hogy a tudományos fantasztikum mindig egy lehetséges jövőt vázol elénk, egy ötletből kiindulva, amit ha nem vigyázunk valóra is válthatunk, - és ehhez kell egy bizonyos sütnivaló, hogy az ember nyomon tudja követni, el tudja képzelni, bele tudja élni magát.
Mi ennek a közönségnek gyártjuk a Cryo*Deadet.
Krees:
Mi inspirálta a történetet, hogy jutott eszedbe?
Glorian:
Mindig a helyi hegységbe járunk túrázni, és bizonyos felszerelés darabjaink már meg is voltak. Tábort vertünk, főztünk teát, és azon gondolkodtunk, hogy milyen lenne felvezetni egy szimulációt, azzal a lényeggel, hogy legalább 2 embert (hogy egyedül ne őrüljön meg) megfelelő felszereléssel elhelyeznénk egy isten háta mögötti zord területen, ahol folytonos életveszélyben vannak.
Törölnénk a személyiségükre és kísérletre vonatkozó emlékeiket, majd "megkavarnánk" őket valamivel.
Ez a valami a történetben a földön nem létező, növény, a Mandragóra. Vajon mi járna a fejükben? Hogyan reagálnának? Megőrülnének, vagy összefognának? Ellenséget látnák a másikban, vagy gond nélkül kezelnénk a helyzetet? - Ezekre a kérdésekre válaszolva megszületett Cryo*Dead.
Krees:
Mesélj picit a csapatról...
Glorian:
Hát a csapat feje én vagyok, Simon Gábor, és kamaszkori barátom Kummer Gergő. Vele jártunk mindig együtt túrázni, és mikor megszületett az alap ötlet, szükségünk volt egy kamerásra, így került a csapatba szintén kamaszkori barátom, Medve Márton.
A  képregényeket én csinálom, és mikor elkészült az első két rész, megmutattam egy csomó különböző embernek, akikről tudtam, hogy fogékonyak lesznek az ilyesmire, de mégsem fogják csak azért jónak mondani, mert ismernek.
Az egyik ilyen személy Haklik Gergely, volt, főiskolai csoporttársam, aki felvetette ötletként, hogy jó lenne poénból írni hozzá egy játékot, hátha az is rásegít a képregény megkedveltetésére, és játékírásra adtam a fejem, amihez ő szolgáltatta a zenét.
Később, ahogy a képregény  egyre népszerűbb lett, felvetettük az oldal létrehozását. Erre egy akkori barátnőmet kértem fel, aki ezt tanulta egy másik főiskolán, de mint kiderült ez elég nagy hiba volt a részemről, mivel csinált egy széteső alapot az oldalnak, majd fél év  semmittevés után bejelentette, hogy nem lesz ideje a honlap befejezésére, ami miatt sok lehetőségtől vágott el minket, és sok  határidőből kicsúsztunk.
De a végzet nem ezt szánta a csapatunknak, ugyanis ekkor bukkant fel a semmiből egy régi cimborám még az első fórumról, aki nagyon kemény megfeszített munkával végül megcsinálta az oldalt. Lehet, ismered őt :).
Valamint később megismerkedtem egy Králik Ádám nevű sráccal, aki nagyon tehetséges zenész (volt, lehet most is az) a lényeg, hogy nem sokra  tudott menni az albummal, amit csinált, de a stílusa nagyon jó volt, és végül nekünk adta a Cryo*Deadhez. Ha elkészül a  zenelejátszó, ezek a fagyos áriákat ti is élvezhetitek majd.
Ez egy ingyenes project, így általában nagyon sokat kellett szenvednem, hogy sikerüljön 1-1 forgatást megrendezni, pedig általában csak 3 ember kell hozzá, szóval nem vagyunk valami egységes csapat, de a forgatások mindig remek hangulatban és nagyon sok röhögéssel és bakival teltek.
Krees:
Ismerőseidnek mi a véleménye a képregényről?
Glorian:
Tudod az ismerősök mindig jóindulatúak, ezért annyira nem merek apellálni a véleményükre, de nagyon tetszik nekik.
Szerencsére sikerült azt a történeti vágásokat beletennem a storyba, hogy egy résznek pont ott legyen vége, hogy az ember alig várja a következő kezdetét, és folyton felugranak kérdések, amik összezavarnak mindent, amiben eddig hittünk, és amikre jó ideig nem kaptunk választ és ez sakkban tartja az olvasókat.
Kaptam már nagyon szép fan leveleket, amik azonnali folytatást követeltek, és ezeket nagyon jól esik olvasni. - Igaz nem büszkélkedhetünk több százas rajongó táborral, de nem is mindenkinek készül a
képregény.
Általában az egyetlen kritika ami ér minket, hogy a képek néha szembántóak, valamint akadnak helyesírási hibák, amiért mindig nagyon szégyellem magam, de általában a részek készítésére csak valamikor hajnalban jut időm, akkor pedig már nem vagyok túlságosan friss.
Krees:
Miért ez az ezüstös effektus?
Glorian:
Sok oka van.
Először is kellett valamilyen effektus ami elbizonytalanítja az olvasót arról, hogy ezek igazi vagy rajzolt képet.
Másodszor ha esetleg nyomtatásra kerülne, akkor elég csak fekete tinta hozzá, harmadrészt egyik hozzáértő ismerősünk szerint nagyon egyedivé is teszi, negyedrészt, alkalmas arra, hogy képvágás esetén elfedje a különbségeket. - Az egyedivé tétel azért is jó, mivel szinte akármilyen képre rárakva ezt az effektust, sok ismerősünknek már kapásból ez jut eszébe.
Krees:
Mit szeretnétek elérni a képregénnyel? 
Glorian:
Mit szeretnénk elérni? Semmi világmegváltót.
Szeretnénk egyszerre szórakoztatni és gondolkodásra bírni az embereket, ennél
felsőbb célunk sosem volt vele, habár biztosan szívesen látnám a történetet film formájában én is, ahogy ezt mások is írták már, de valószínű ez nem fog megtörténni.
Viszont ha másnak nem is, bizonyításnak jó. Bizonyítja azt, hogy egy csapat kreatív, elszánt ember 0Ft-ból és kitartásból valami nagyot tud alkotni.
Krees:
Van-e lehetőség támogatni titeket? 
Glorian:
A legnagyobb támogatás az, ha megosztod olyan barátiaddal, akiket érdekelhet, hátha nekik is vannak ilyen barátaik, és így tovább.
Persze ha népszerűség emelkedésével mi is tervezünk pólókat és esetleg bögréket, plakátokat árulni, amiből hátha  profitálunk mi is egy kicsit, minden támogatás előrébb hozza a sorozatot.
Valamint gondolkodtunk nyomtatásban való megjelenítésen is, de ez majd csak a jövő zenéje, ha a 3 évadot is sikerül rendesen befejezni.
Viszont akárki keresne minket, hasonló interjú keretében, vagy csak kérdései vannak, megtalál minket ezen a blogon vagy a saját oldalunkon keresztül, örömmel válaszolunk minden kérdésre.
Köszönjük a figyelmet, és emlékezzetek a túlélőkre:)

Magam is köszönöm srácok. :)
A blog olvasóinak pedig köszönöm, hogy időt szántak eme cikkre. A Cryo*Dead-ről minden egyéb lényeges infó a http://cryodead.netii.net címen.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése