2012/06/02

Miért a G+?

Sokat gondolkodtam ezen cikk megírásán, de az elmúlt időszakban újra előkerült, és egyre többen kérdezték, értetlenkedtek, miért választottam a Google+-t a Facebook helyett, mikor ott több az ismerős.
Ezeknek az embereknek szeretnék válaszolni, és kissé be is mutatni, miért alkalmasabb közösségi hálózatnak a Google rendszere.

ÉN ÉS A KÖZÖSSÉGI OLDALAK

Mivel aktív netes vagyok, hamar kapcsolatba kerültem a közösségi oldalakkal, tagja voltam MyVIPnek, Iwiwnek, Netlognak, Facebooknak is. Ezidáig azonban egyik oldal sem fogott meg különösebben,de mára a Google+ az, amit tényleg rendszeresen használok, a Fb-ra pedig ezen blog bejegyzéseit teszem csak ki, és kb napi 2*2 percet töltök rajt.
Összegyűjtöttem néhány pontot, hogy szerintem egy jó közösségi oldalnak milyen kritériumoknak kell megfelelni:

  • Könnyen kezelhető felület
  • Ismerősök, barátok kezelése, keresése, rendezése
  • Megfelelő tartalommegosztás
  • Szórakozási lehetőségek
  • Csevegés
  • Tetszik - nem tetszik

Ezen pontok alapján végiglépkedve szeretném bemutatni tapasztalataim, azt, hogy igazam van-e, vagy sem, mindenki döntse el, természetesen miután kipróbálta a G+ szolgáltatását is. Én sem szeretek látatlanban nyilatkozni.

KÖNNYEN KEZELHETŐ FELÜLET

Első pont, és a legelső, amit a felhasználó észrevesz egy közösségi oldalon. Három éve van Facebookom, és azt kell, mondjam, a korábbi kezelőfelülettel semmi probléma nem volt számomra. A mostani rendszertől azonban irtózom. Ennek oka, hogy rengeteg felesleges információ olvasható már a kezdőlapon is, rengetek kisebb kép, hirdetések csapnak arcon már a bejelentkezéskor. Az idővonal bevezetése pedig számomra megadta a végső csapást, egy átláthatatlan zavaros képet dob elénk.

A Google+ ezzel szemben sokkal letisztultabb, hirdetés mentes és jóval rendezettebb, mint az idővonalas megoldás. Nem egy középső vonal két oldalán váltakozva sorakoznak a bejegyzések, hanem szépen sorban, egymás alatt találunk mindent, így sokkal áttekinthetőbb marad.
Bal oldalt egy főmenü, mindenféle almenük nélkül, könnyen átlátható ikonokkal, melyek közül ha valamelyiket nem használjuk sűrűn, eltávolíthatjuk egy egyéb menüpontba. Középen a megosztott tartalom, Jobb oldalt a minket érdekelhető emberek, és egy chat kapott helyet. Ez az egyetlen, ami hasonlít a Fb-on találhatóhoz,de kisebb felbontáson összeugrik, nem marad kint, mint a "kékkönyvön".
Az alábbi képeken talán jól láthatóak a különbségek:
Kezdőoldal


Profil oldal


ISMERŐSÖK KEZELÉSE, KERESÉSE, RENDEZÉSE

A Fb és a G+ rendszere ezen a ponton alapjaiban különbözik. A Fb-n bejelölt barátainknak, ismerőseinknek vissza kell igazolnia minket, míg a G+ követés rendszere teljesen más. Azt, akit követni szeretnénk, egyszerűen hozzáadjuk valamelyik körünkhöz, nem kell neki visszaigazolnia minket. Ennek előnye, hogy a mi megosztásunkat nem látja az, aki nem vett minket fel, mi pedig nem látjuk azt, akit mi nem vettünk fel. Így mindenki azt látja, ami érdekli.
A kör rendszernek köszönhetően ismerőseinket, követőinket különböző "kategóriákba" rendezhetjük, így ha egy adott körbe tartozó emberek megosztásai nem érdekelnek, egyszerűen lehúzhatjuk a fő falon megjelenő információk közül.
Ellentétben a Facebookkal, amelyben ugyan különböző listákat használhatunk, melyek kezelése jóval bonyolultabb, mint a köröké, az üzenőfalon ugyanúgy megjelennek a megosztások. Leiratkozni ugyan leiratkozhatunk,de így semmit nem fogunk látni az illetőtől.

Javarészt ezzel érvelnek többen, hogy Fb-n több az ismerős. Ez igaz, de ennek hátránya is van. A szűrések hiányában minden ismerősünk megosztását látjuk, így folyamatosan ömlenek a megosztások, amiből kétlem, hogy minden érdekel minket. Egyszerűen szólva zavaros, rendezetlen az egész. Nem is beszélve a chat felett látható folyamatosan megjelenő tevékenységekről. Mivel a fbn ismerőseink nagy része személyes ismertségből fakad, gyakori, hogy nincs közös téma, így rengeteg olyan tartalmat látunk egy adott ismerőstől, már a kezdőlapon, ami számunkra nem érdekes. Most őszintén, ki kíváncsi arra, hogy XY hozzászólt egy olyan ismerőse képéhez, akit mi nem is ismerünk?

A Google+ rendszerében egy percig sem gondolkodtam azon, ismerem-e az illetőt vagy sem, ha számomra érdekes tartalmat oszt meg, bekerül a köreimbe, és ugyanez fordítva is igaz. Ezzel biztosítva van, hogy olyan tartalmakat látok a főoldalon, melyek érdekelnek és hozzá is tudok szólni.

Azoknak pedig, akik magyarokat keresnek, keressenek fel engem, vagy adják hozzá a Magyar G+ Felhasználók oldalát, és máris több száz magyarral beszélgethetnek.

MEGFELELŐ TARTALOMMEGOSZTÁS

Fb-n és Google+on is lehetőségünk van tartalmak megosztására, de gondolom, ezt nem kell magyarázni, hiszen ez egy közösségi oldal alapköve. Amíg azonban Fbn egy ismerős üzenőfalára tehetünk ki tartalmakat, vagy kitehetjük azt a főoldalra, és azt ismerőseink látják, a G+ kör rendszerében sokkal több rejtőzik.

A postoknál lehetőség van megadni, hogy azt nyilvános (Az egész G+ rendszerben látható), csak köreink számára látható, vagy akár csak egy-több adott kör számára látható legyen az adott bejegyzés. Itt lehetőség van több körben történő gyors megosztásra is, nem kell minden csoportba külön beírni, ha esetleg több embert érdekelhet.

A G+ rendszerében továbbá lehetőségünk van a megosztások kulcsszavazására is. Ennek lényege, hogy # után megadunk egy-egy kulcsszót, és aki arra a kulcsszóra rákeres, látni fogja a mi megosztásunk is, illetve ha a minket érdeklő kulcsszóra keresünk rá, ezzel kapcsolatos bejegyzéseket olvashatunk, melyek közül már könnyen hozzáadhatjuk köreinkhez azt, aki rendszeresebben postol ebben a témában, vagy számunkra érdekesebb.

Ideális lehet vállalatoknak, cégeknek is, hiszen a megosztás megmarad az adott kulcsszóval és nem tűnik el a spamrohamban.

A másik fontos elem a privát üzenetek, erről kissé lentebb olvashattok.

SZÓRAKOZÁSI LEHETŐSÉGEK

Egy közösségi oldal fontos elemei a játékok. A Facebookon jelenleg rengeteg játék található, ebben a tekintetben erősen veri a Google+ rendszerét (De a Chrome alkalmazástára szintén nyitva áll). A Fb ezt ki is használja, hiszen az orrunk alá dörgöli ismerőseink játékokban elért eredményeit, játékértesítőket, játékmeghívókat. De erre ki kíváncsi?
A G+ ezt teljesen külön falon kezeli, így a főoldalon nem fog minket zavarni, az értesítéseknél pedig megadhatjuk, hogy kérünk-e értesítést egy-egy játékmeghívó kapcsán.

A Fb randomgenerátora sem zavar minket G+on, így nem lesz tele a fal idegesítő "Tuddmeghányszázalékbanvagynácicsillámpóni" típusú bejegyzésekkel.

A képek megosztásánál bekerült egy apró képszerkesztő is, amellyel különféle effektusokat helyezhetünk a képre, feliratozhatunk, alakzatokat tehetünk rá. Így nem kell előre megszerkeszteni, szükség szerint elkészíthetjük azt a feltöltés után is.

CSEVEGÉS

Épp nemrégiben kérdeztem ismerőst, nincs-e kedve G+ra regelni, mikor annyit válaszolt, hogy a Fb-t ő csak arra használja, hogy egy-két ismerősével chatelhessen, és arra épp megfelelő. Bemutatom a G+ tökéletesen megfelelő lehetőségeit a csevegésre, melytől a Fb rendszere messze elmarad.

Először is a privát üzenetek. Ezt Fb-n egy külön gombra kattintva, majd az üzenet megírása után küldés gombra kattintva tehetjük meg, miközben a kezelőfelület oldalán reklámokat látunk. A G+ privát üzenet rendszere egyszerűbb. Itt nincs más dolgunk, mint egyszerűen ugyanoda megírni az üzenetet, ahová azt egyébként tesszük,majd a megosztásnál egy + jel után az illető nevét beírva elküldjük azt. Itt nem csak 20 embernek küldhetjük az üzenetet. Lényegében ami nem nyilvános, vagy "köreim" megosztás, az mind privát, hiszen aki nem az adott körben van, nem látja az üzenetet.
Ehhez hozzájön az is, hogy nem küldenek alkalmazásmeghívókat, vírusokat sem.

A chat rendszer hasonló mindkét oldal esetében, de amíg ott ismerőseinket látjuk a chaten, akik ránk is írhatnak, a G+ban előbb engedélyezni kell ezt. Ennek előnye, hogy ha köreinkben szerepel olyan, akivel nem szeretnénk chatelni, egyszerűen nem engedélyezzük ezt neki. Így a köreinkben szerepelhet,de nem fog minket zavarni, így nyugodtan fent lehetünk chaten, nem kell bujkálnunk.

A G+ megjelenése után a Fb is bevezette a videochatet. Ez azonban újfent messze elmarad a G+ Hangouts szolgáltatásától. Míg Fbn egy-egy emberrel cseveghetünk webcamon keresztül, addig a Hangouts segítségével akár 9 másik emberrel is beszélgethetünk egyszerre, valamint beállíthatjuk, ki léphet be a webcamos chatelésbe.
A G+ alkotói egy apró poént is szervíroztak a szolgáltatáshoz, hiszen lehetőség van arra is, hogy néhány vicces effektet tegyünk az élő webcam felvételhez, így lehet rajtunk akár szemüveg, sombrero, idióta bajusz vagy korona is, miközben beszélgetünk.
Emellett csatlakozhatunk nyilvános társalgókhoz, ismerkedhetünk, beszélgethetünk. Ez talán leginkább a chatroulette-hez hasonló, de itt mi magunk választjuk ki, ki szimpatikus számunkra.
Lehetőségünk van továbbá "nyilvános Hangoutsra" is. Ennek lényege, hogy egy linket osztunk meg, így aki arra a linkre kattint, láthatja a társalgót. Így akár egy szakácsműsort is levezényelhetünk Hangoutson keresztül.
Mi sem mutatja jobban a Hangouts erejét, mint hogy pl. Barack Obama Hangoutson keresztül tartott beszélgetést néhány szerencséssel, akiket előzetesen választottak ki, és tőle kérdezhettek. Vagy hogy a NASA egyik űrhajósa Hangoutson keresztül kommunikált a parancsnoksággal.

TETSZIK - NEM TETSZIK

A Fb legnagyobb dobásának talán a lájk gomb tekinthető, ami SEO értéke miatt még hasznos is volt egy darabig. Ez azonban meg sem közelíti a +1 gomb képességét. Mikor a Google+ indult, és pár ismerősöm látta a +1 gombot, facebook kopinak mondták (mint magát az oldalt is), mára azonban világossá vált, hogy több potenciál rejtőzik a +1 gombban. Hogy miért?
A lájk gomb a következő: Ha rányomunk, "tetszik"-re vált, ha újfent rányomunk, "nem tetszik"-re vált, valamint egy számlálóhoz hozzáad/elvesz egy számot. Ezzel jelezhetjük ismerőseinknek, hogy az adott post tetszett-e vagy sem.
Miben több a +1 gomb? Funkciójában hasonló eddig, azonban ha valamit mi, vagy ismerőseink +1-elnek, az a Google keresőben is előbbre kerül, így még könnyebben megtalálhatjuk a köreinkben lévő személyek által kedvelt megosztásokat, ami a korábban már említett "engem érdeklő emberek vannak a köreimben" miatt nagyobb valószínűséggel érdekel majd minket is.

ÖSSZEGEZVE

Ha unod az idióta megosztásokat, nem kívánsz alkalmazásmeghívókat, vírusokat kapni, nem félsz ismerkedni, érdekes emberekre vagy kíváncsi, vagy befonod a hajad a Fb idióta elrendezésétől, netán valami újat próbálnál ki, a Google+ a Te közösségi oldalad lesz.

Egyszerűbb, áttekinthetőbb és sokkal dinamikusabb, mint a Fb, többek közt ezért szimpatikusabb számomra is.

Egy rövid lista a fent említett szempontok alapján, összefoglalóként:

  • Felhasználói felület:
    Egyszerűbb, letisztultabb, könnyebben kezelhető, testreszabható
  • Ismerősök kezelése:
    A köröknek köszönhetően tökéletesen szelektálhatjuk ismerőseink, a Google kereső pedig messze fejlettebb keresési eredményt tesz lehetővé, mint a Fb
  • Tartalommegosztás:
    A kör rendszernek köszönhetően minden tartalmat azzal osztunk meg, akit tényleg érdekelhet, nincs telespamelve a fal, könnyebb kiszűrni a minket érdeklő információkat.
  • Szórakozás:
    Ugyan a Fb-n sokkal több játék van, a barátaink, ismerőseink eredményei szintén megosztásra kerülnek. A G+ külön kezeli ezt, így láthatjuk őket,de a játék szekción belül. Emellett nincsenek idióta alkalmazások, randomgenerátorok, sem vírusos alkalmazásmeghívók
  • Chat:
    A Hangouts szolgáltatás messze felette áll minden eddigi közösségi oldalon található rendszernek, több személyel társaloghatunk egyszerre, közösen nézhetünk videókat, szerkeszthetünk tartalmakat. A privát üzenetek küldése, kezelése pedig az eddigi legkönnyebb. 
  • Tetszik - Nem tetszikA +1 gomb ereje elképesztő, a Google keresővel pedig remek szinkront alkot, valamint +1-eink megnézhetjük egy külön listán. Azokat a tartalmakat, amelyek ismerőseinknek tetszettek, a Google kereső előbbre sorolja, így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra érdekesebb információkat.


Ne ijedj meg attól, ha elsőre kevés embert találsz, keress meg engem, vagy a korábban már említett Magyar G+ felhasználók oldalát, keress a G+ban téged érdeklő embereket, témákat, és meglásd, hamar lesznek "ismerőseid" is. Tapasztalatból beszélek, nem fényezésből. Egy próbát szerintem mindenkinek megér, vesztenivaló úgysincs.

KOPI - NEM KOPI (KIEGÉSZÍTÉS)


Amúgy sem rövid cikkem végére egy rövidebb tisztázás. Mivel személyes ismertségi körömben én voltam az első G+ felhasználó, már a Bétában, az ismerősök egyből ráragasztották a "Fb kopi" jelzőt, természetesen úgy, hogy nem próbálták magát a G+-t. Azok, akik kipróbálták, már tudják, miért nem, de elmondom én is, miért nem "Fb kopi" a G+. Sőt!

Az első amit láttak a fent már említett +1 gomb volt, melyet fent már tisztáztam, miben több és jobb, mint a like gomb. 
A G+ körökre épülő rendszere teljesen egyedi, a Fb-hoz semmi köze. A chat rendszer hasonló, de mégis sokkal kezelhetőbb, és hát milyen legyen más, hiszen így logikus. Ha megnézzük, minden chat kliens hasonlóképp épül fel.
Akik eljutottak eddig, felfigyeltek a "Sőt!"-re. Ennek oka a következő: Amint megjelent a G+, a Fb rögtön másolni is kezdte, és másolja a mai napig. Bizony, lehet nem tűnt fel, de így van. Miért? Íme néhány példa:
  • A G+ után a Fb valamivel kezelhetőbbé tette listákat (körök)
  • Bevezette a videochatet (fent említettem, meg sem közelíti a Hangouts-t)
  • Egyezkedik a Bing-gel a találatok like szerinti csoportosításáról (ami valszeg azt eredményezi, hogy az idióta likeblogok találatai lesznek legelöl.)
  • A képnézegetőt szinte egy az egyben másolta, mégis sokkal gyengébb, áttekinthetetlenebb, valamint képszerkesztésre sincs lehetőség.
Azt, pedig, hogy a Facebook, hiába tagadja, tart a G+tól, mi sem mutatja jobban, mint hogy megszüntette a Chrome támogatottságot, valamint felvásárolni készül az Operát is. (Ami erősen idióta lépés volt, hiszen ha hihetünk a számoknak, jelenleg a Chrome a legelterjedtebb böngésző).
Ezek a pánikba esett, idióta megnyilvánulásai számomra olyannyira unszimpatikussá tették az oldalt, hogy arra már szavakat találni is nehéz.

Felépítésének köszönhetően korlátait már erősen feszegeti, ha még nem is érte el, ez talán érezhető is azokon az erőltetett fejlesztéseken, ezzel szemben a G+ nincs egy éve sem a piacon, még friss és már most olyan funkciókat mutat, amire az Fb nem is gondolt a hét év alatt.

Tisztában vagyok vele, hogy ez az utolsó bejegyzés kissé nyers, és talán erős, de személyes vélemény. Nem tisztem megítélni, ki melyik oldalt használja, nem kívántam megsérteni senkit, de mivel az utóbbi időben sokan kérdezték, remélhetőleg ez a bejegyzés felvilágosít mindenkit arról, hogy a Fb messze nem a legtökéletesebb, egyszerűen csak trendi.

6 megjegyzés:

  1. Átfogó mindenre kiterjedő no és jó írás. És az utolsó bekezdésben szerepelő személyes vélemény a fontos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen.
      Igazság szerint nem sokon múlt, hogy ott ne durranjon el az agyam, ez talán érezhető is kicsit a hangnemen. Szerettem az Fbt is sokáig,de amióta újult, rosszabb is lett. Sokkal rosszabb. A G+t pedig meg sem közelíti (szerintem), de ez az írásból is kiderül.

      Törlés
  2. Ezt alaposan összeszedted, gratulálok. Egyet is értek vele, csak én a FB-ot kevésbé ismerem, még ott is tanultam valamit (személyes üzenet).

    VálaszTörlés
  3. Na ez az írás annyira megfogott hogy most töröltem ki végképp a facebookom.köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. "Az első amit láttak a fent már említett +1 gomb volt, melyet fent már tisztáztam, miben több és jobb, mint a +1 gomb."-Ha tudod javítsd :)

    VálaszTörlés
  5. Oppácska, köszönöm. Nem tudom, örüljek-e neki, hogy kitörölted, de annak mindenképp, hogy hatással volt rád a cikk. Nem célom, hogy kitöröljék magukat az emberek onnan, de szeretném őket felvilágosítani,mert nagyon kevesen látják azt, mi folyik ott.

    Kissé vulgárisan fogalmazva, ha jó nekik a szenny, akkor maradjanak, én nem bánom,de arról jó, ha tudnak, hogy sokkal jobb alternatívák is vannak.

    VálaszTörlés