2012/07/03

Newbie + - Érvényesülés Google+on.

Félsz belevágni a Google+ba? Ne tedd! Nincsenek ott ismerősök, így inkább Te sem regisztrálsz? De vannak, csak még nem tudsz róluk! Az egy szellemváros! Tévedsz!

Ez a bejegyzés ezúttal olyanoknak szól, akik nem mernek belevágni a G+ba, vagy csak félnek az újdonságoktól. Megmutatja, hogy érvényesülj, és hogy vágj bele valami teljesen másba, mint amit eddig megszoktál. Kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos lehet. Természetesen nem oktató jellegű, csupán néhány személyes tipp, ötlet, melyekkel hamar pezseghet az élet egy eddig általad is üresnek hitt helyen.

AMNÉZIA
Az első, és talán legfontosabb, hogy felejts el mindent, amit eddig a közösségi hálózatokról tudtál, és legfőképp felejtsd el a Spambook szerű élményt. Ez az oldal teljesen másról szól, s bár hasonlít más közösségi rendszerekhez, mégis teljesen más élményt nyújt, mint bármi más, amivel eddig találkoztál.
Felejtsd el a félelmeid, azt, hogy egyedül leszel, azt, hogy "denincsottismerős". Felejtsd el a zsúfolt, téged nem érdeklő megosztásokat, felejtsd el az idióta "lájkoljhavagy" bejegyzéseket. Mindent!

REGISZTRÁLJ!
Első körben, ha még nem regisztráltál, megkönnyítem a dolgod. Az alábbi linken csupán néhány adat megadásával Te magad is elkészítheted G+ profilod, melyhez csupán egy Gmailes email címre lesz szükséged.

A regisztráció után profilod egyéb adatait már könnyen ki tudod tölteni.

TÖLTSD KI A PROFILOD!
Oké, oké, regisztráció megvan,de még tök üres minden. Te magad is! Bár apróságnak tűnhet, mégis fontos lépés egy megfelelő profil elkészítése. A leendő követőid ezt látják rólad, erről ítélik meg, érdemes-e követni Téged, vagy sem. Segíts nekik, és töltsd ki rendesen a profilt.

PÁR TIPP:
Profilkép: Nagyon fontos! Ne hagyd üresen és lehetőleg Téged ábrázoljon, ne a macskád, kutyád, kedvenc játékhősöd. Az emberek nem szeretnek idegenekkel társalogni, szeretik tudni, ki van a szavak mögött. Add meg nekik a lehetőséget, hogy bízzanak Benned. 
A banner: Mivel az ember szeme előbb a képeket veszi észre, jó, ha már innen tudják, mivel foglalkozol. Érdemes olyan bannerképet választani, ami mint infografika funkcionál, és röviden bemutatja, ki vagy és mi jellemez téged. 
A mottó: Egy egyszerű, rövid mondat, ami leginkább jellemez Téged. Hasznos lehet, hiszen a profiloldalon ez van legfelül.
Bemutatkozás: Ne hagyd ki, köszöntsd a profilodra látogatókat, írd le mivel foglalkozol, mit csinálsz szívesen.
Ajánld magad körökbe: A bemutatkozás végére érdemes egy kisebb listát biggyeszteni arról, milyen körökbe is vegyenek fel Téged. Pl.: 
Felvehettek, ide:
  • IT
  • Geek
  • Designer
  • Webfejlesztők

 KERESS, DE MÁSKÉPP!

Emlékszel, mit kértem a cikk elején? Felejts el mindent, amit eddig használtál. Ha valaki bekerül egy ilyen oldalra, valószínűleg rögtön ismerősöket fog keresni, amire nem biztos, hogy lesz találat. És hány ismerősöddel beszélsz rendszeresen, ilyen oldalon? Mindegyikkel van közös téma? Kétlem. Joggal merül fel a kérdés, hogy most mihez kezdj. Íme:
Témákat keress: A Google+nak nem az ismerősök a lényege. Természetesen fent lehetnek, és jó is, ha megtalálod őket, de sokkal könnyebben boldogulsz, ha a keresőbe témát írsz:
Például ezt:
  • Android
  • Autó
  • Film
  • Webdesign
Használd a szűrést: A keresés mező mellett lévő lista segítségével könnyedén kiválogathatod, milyen típusú tartalom is érdekel. Kereshetsz személyeket, oldalakat,bejegyzéseket, vagy akár chatszobát is.
Keress bejegyzésekben: A Google+ egyik nagyon hasznos, és jó funkciója az ún. címkézés. Lényege, hogy a megosztott tartalom egy #szó kapcsolattal kulcsszavazható, így besorolható egy-egy "kategóriába" is. Természetesen ezeket a kategóriákat keresni is tudod, ehhez nem kell mást tenned, mint a keresőmezőbe beírni a #szó kapcsolatot, így azokat a bejegyzéseket látod, amiket az általad # után megadott szóval címkéztek.
Valahogy így:
  • #boycottapple
  • #google+
  • #android
  • #fun

Ne félj, kövesd, aki érdekel: Elfelejtettél mindent? Nem? Akkor felejtsd el azt, hogy itt csak az ismerőseid követheted. Itt senkit nem zavar, ha idegen veszi fel őket, hiszen ez csak jelzés az illetőnek, hogy kíváncsiak vagyunk rá, számunkra érdekes tartalmat oszt meg. Ha pedig egy megjegyzésről van véleményed (ami általában lesz is, hiszen eleve olyan emberekkel töltöttük meg köreink, akik érdekesek, így az adott témáról biztosan lesz véleményünk is), ne fojtsd vissza, írd le nyugodtan. Az egyetlen kikötés, hogy értelmes, megindokolt állítást, választ adj. Tapasztalatból tudom, ha jól állunk a témához és nem hurrogunk le másokat, hogy "hülyeség, te balf*sz", akkor értelmesen lehet vitatkozni. Ez nem Spambook, itt elmondhatod a véleményed, és ha Te normális vagy, mások is azok lesznek Veled.
Itt vannak az iskolatársak is: Természetesen ismerőseid is nagyon könnyen megtalálhatod. Hogyan?
Így ni:
  • Kattints a bal oldalt található Körök ikonra
  • Fent válaszd a Személyek keresése opciót
  • A személyek keresése gomb mellett lévő listából könnyedén kiválaszthatod korábbi címtáraidban szereplőket, illetve az alul található Osztálytársak keresése és Munkatársak keresése gombbal saját iskolád, munkahelyed tagjait is megkeresheted.
MEGOSZTÁS (AZZAL, AKINEK SZÓL!)


Természetesen valamivel el kell érni, hogy Téged is kövessenek. Ennek a legegyszerűbb módja, ha tartalmat osztunk meg. Olyan tartalmat, ami mások számára érdekes lehet, így fenntartva azt, hogy kövessenek, illetve hozzászóljanak megosztásainkhoz. A körök segítségével minden tartalmat azokkal oszthatunk meg, akit valóban érdekel, így remek beszélgetések alakulhatnak ki a követőkkel. Természetesen ugyanez fordítva is igaz. Mint említettem, ne félj, szólj hozzá bátran mások megosztásaihoz, kezdeményezz velük beszélgetést.
Tippek, ismét:
  • Indíts blogot: Az én személyes példám. Mikor regisztráltam, nem tudtam, mit osszak meg, így belevágtam egy blogba, melynek tartalmait megosztogattam a falon, hogy egy-egy értelmesebb megjegyzés is legyen. Ez volt az, ami megfelelő alapot és követőket, követendőket is adott.
  • Mivel foglalkozol? Ha van egy céged, vállalkozásod, weboldalad, bármid, ami egy-egy adott témához köthető, kérdés nélkül megoszthatod az azzal kapcsolatos friss infókat, újításokat, kínálatokat. Így azok, akik keresnek az adott témában, könnyebben találnak Rád, kérdezhetnek, beszélhetnek Rólad és Veled.
  • Témád legyen: Természetesen se blogot nem kell indítanod, sem céget nem kell építened ahhoz, hogy követőket szerezz. A lényeg, hogy érdekes maradj, és témád legyen. Lehet az mobiltelefonok, festészet, játékok vagy bármi más is. Annak, akinek érdekes, követni fog.
  • Cicásanimgifek: Ha Te épp ilyen témájú bejegyzéseket szeretnél megosztani, "nájngegger" vagy, az sem probléma. Megteheted. Akit nem érdekel az a téma, amiben Te megosztasz, legyen az bármi, legfeljebb nem vesz fel, de ettől Te még követheted, és hozzá is szólhatsz az ő megosztásaihoz, így nem maradsz ki semmiből.
HANGOUTS:
A Google+ saját "videóchat" szolgáltatása remek alkalom egy kis beszélgetésre. Ne fogd vissza magad, bátran szervezz egy-egy ilyen összejövetelt a köreidben lévőkkel, amelyen tudtok beszélgetni, és ami a legfontosabb, látjátok egymást. Így sokkal inkább befogad a másik, és Te is őt, ezáltal a későbbiekben még kötetlenebbül tudtok beszélgetni, tovább formálódik a közösség.
Szintén saját tapasztalat, de remek alkalom és lehetőség arra, hogy új barátokat (nem, nem ismerősöket és nem követőket) szerezz magadnak. És ez a legfontosabb egy közösségben.


Ami még hasznos lehet, az a Magyar G+ felhasználók oldala. Egy közösség, amely az aktív magyar felhasználókat gyűjtögeti, itt rengeteg embert találsz már most magyarul. Természetesen nem váltja ki a keresés-követés mibenlétét, de kezdésnek akár jól is jöhet, valamint akár engem is felvehetsz, ha gondolod. :)


Ezek a kisebb tippek olyanok, melyek segítenek érvényesülni a Google+ oldalán. Egyáltalán nem olyan kihalt, mint ahogy hiszik, csupán a megszokott procedúrát követik, ami ritkán vezet eredményre. Ez egy más oldal, más sőt, azt mondom, jobb oldal, jobb emberekkel és egy tényleg összetartó közösséggel. Lehetőséged van kialakítani, csak meg kell tanulnod, hogyan. Bízom benn, hogy ez a bejegyzés megfelelő útmutatást nyújtott, és a hasznodra vált.

1 megjegyzés:

  1. Mi is csináltunk egy ilyen Hangoutot, ahol mindenkin volt valami GIF! xD Jó volt! És nagyon jó a cikk!

    VálaszTörlés