2012/07/04

A kékség mögött...

Nem közösségi oldalas bejegyzést szántam mostanra, de olyan információk birtokába jutottam, amelyet nem árt, ha tudnak.
Tudják rólam, hogy a Facebook ellen vagyok már jó ideje, és erre meg is van az okom. A mostani bejegyzés rávilágít néhány olyan titokra, ami a közösségi oldalnak álcázott szutyok mögött folyik, és nagyon nem akarja, hogy Te tudj róla. Ne! Ne hagyd el az oldalt, ha Te a fb-t szereted, és azt hiszed, hogy szidni szeretném. Tévedsz! Olyan tények elé állítalak, ami a kékség mögött valóban megtörtént és történik a mai napig is. Nem véletlen vagyok ellene, de most megmutatom, miért!
A MAILCÍMEK ESETE
Gondolom senkinek sem kell bemutatni a közelmúltban történt esetet, mikoris a Spambook mindenféle figyelmeztetés nélkül lecserélte az email címeket a @facebook.com végződésű verziókra. Ennek hatására profilunkon az alapértelmezett mail cím helyett a facebookos cím jelent meg, illetve ha valaki email üzenetet küldött, az is erre a címre vándorolt, így nem jelent meg az eredetileg beállított címeken.
Szerencsére ez viszonylag könnyen visszaállítható, ami azonban nálam végképp kihúzta a gyufát, az az, hogy cukrosbácsiék pofátlan módon az egészet egy balesetnek állítják be, és elnézést kértek a kellemetlenségért. Milyen bájosak. Te ezt elhiszed? Igen? Olvass még egy picit!

A TELEFONKÖNYV
Ha az előző baleset volt, akkor az is, hogy ezzel egy időben a telefonkönyvet is átírta a drága? Bizony! Az emailcímes váltás miatt könnyen előfordulhat, hogy telefonkönyvünkben lévők elérhetőségei is módosultak, illetve természetesen megtörténhet fordítva is. A mi elérhetőségeink is átállítódhattak ismerőseink telefonkönyvében. A korábbi eseményről, miszerint az smseinket is olvasta az oldal, már nem is beszélve. (igen, olyan is volt.)

Ez a két lehetőség tökéletes példája annak, hogy a FB semmibe vesz Téged, és tojik az adatvédelmi irányelvekre. Kérdés nélkül nyúlhat bele bármelyik adatodba. Nehogy azt hidd, hogy ez csak egy oldal. Nekik is élni kell valamiből, és ezt a pénzt az információ kiszipolyozásával teremtik meg. Nem érdekled őket!
A fent leírt két esemény csupán csak ízelítő. Jöjjön az, mi is folyik a kék szín mögött valójában!

ÁRNYPROFILOK
A regisztráltak egy-egy profilt hoznak létre maguknak, melyen fontosabb adataik megjelennek. Azt azonban kevesen tudják, hogy (bár állítólag csak egy korai fejlesztés volt), léteznek úgynevezett árnyékprofilok is. Ezek lényege, hogy olyan embereknek is hoznak létre profilt, akik nincsenek is fent. Ezt oly módon teszik meg, hogy az akár általad is bejelölt,de nem fent lévő emberek adatait szűrik, majd az adatok alapján, természetesen a Te, ő és más felhasználók tudta nélkül készítenek nekik egy-egy "árnyprofilt". Bár álítólag nem léteznek, az Ír Adatvédelmi Bizottság vizsgálódik ez ügyben.

FACEMASH 2.0


Láttátok a Közösségi Hálót? Ha igen, akkor már tudjátok, ha nem, akkor most megtudjátok, hogy Mark egy korábbi ötlete, még annó egyetemi évei alatt készült. Lényege, hogy a regisztrált női felhasználókat pontozni lehetett aszerint, mennyire jó csaj. A The Boy Kings említést tesz arról, hogy bár sosem vezették be hivatalosan, még mindig működhet egy hasonló alkalmazás a háttérben. Bár ez kevésbé súlyos tényező, remek példa arra, hogy több minden is futhat a háttérben, amiről Te nem tudsz.

FIND FRIENDS NEARBY
Ezen alkalmazás lényege volt, hogy a bejelentkezve maradt felhasználók helyzetét lekérte a rendszer, és ezt továbbítva láthattuk, kik tartózkodnak a közelünkben, akkor is, ha nem ismerjük őket. Természetesen, ha ennek a csak ennyi célja lett volna, talán még nem is olyan súlyos a dolog, de amint a TechCrunch nevű oldal leközölte, hogy ilyen is van, a Facebook rögtön vissza is vonta az alkalmazást. Vegyes fogadtatásban részesült, amit meg is értek, hiszen újfent kérdés nélkül vezették be, és szó nélkül nyomon követték, mi hol is tartózkodunk épp, majd ezt idegeneknek továbbította.

MASTER PASSWORD
Minden rendszernek van legalább egy adminisztrátora, aki szinte bármit megtehet. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Facebook dolgozói megkapták a master passwordot, mellyel bárki profilját teljesen nyíltan megnézhették, nem számított, az illető mit osztott meg falán, illetve milyen adatvédelmi beállításokat használ. Egy újabb tökéletes példája annak, mennyire nem számít, Te milyen beállításokat használsz, hiszen ők bármit megnézhetnek, és természetesen ezt tovább is adhatják.

STALKER
Ezúttal semmi köze nincs a szerepjáték-fps hibridhez, a Spambookhoz annál több. Szintén a A The Boy Kingsben található meg az is, hogy a Facebook alkalmazottainak rendelkezésükre áll egy Facebook Stalker nevű alkalmazás, amely a felhasználók számára nem elérhető. Ezzel képesek megnézni ki és mennyi időt töltötenek a profiljukon.


MENNYIT ÉR A FELHASZNÁLÓ?
Nemrégiben a Facebook új adatvédelmi feltételeket szabott, melyet be is vezetett (és szeg is meg szinte minden második héten), azt azonban kevesen tudják, hogy a bevezetés előtt a Fb kitett egy szavazást arról, hogy maguk a felhasználók mit szólnának ezekhez, mennyire értenek egyet vele. A nagy többség nem értett egyet az új szabályokkal, inkább a régit szerette volna, ennek ellenére "Cukrosbácsiék" mégis bevezették az új szabályokat, arra hivatkozva, hogy a szavazás nem volt reprezentatív. (Akkor miért írták ki, ha végül semmibe vették?) Ha egyszerűen és vulgárisan akarom megfogalmazni, sz@rtak a felhasználók érdekeire, úgyis az van, amit ők akarnak. Te semmit sem jelentesz nekik.

VILÁGURALOM?
Gondolom azt senkinek sem kell bemutatni, hogy a Facebook akar lenni a Zinternet. Mark azonban nem az a kis aranyos, fehér pulis férfi, akinek hiszik. Nem egyszer hangoztatta, természetesen cégen belül, hogy el akarja érni, hogy a "világ minden információja a kezében legyen". Emellett kiszivárgott az is, hogy nem egyszer jelentett be azt, hogy a Facebook célja a "világuralom".
Ennek csupán az szab gátat, hogy bár nem túl ismert tény, de az egész rendszer mögött egy valószínűleg beteg ember áll.
Mark egyesek szerint az  Aspberger szindróma tüneteit produkálja, ami az autizmus egy gyengébb és kevésbé ismert formája. Ehhez jön még Mark hirtelen felindulásból elkövetett ötletei, melynek sokszor nincs tisztában a következményeivel, illetve súlyosságával. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint pl a korábban említett, balesetnek beállított email cím átírás, a tőzsdére vonulás, amely 10 évre visszamenőleg az egyik legnagyobb bukás, vagy akár az Instagram felvásárlása. Emellett sem tőzsdei tapasztalata, sem korábbi cégvezetői tapasztalata nincs, de mégis 57%nyi szavazati többlettel rendelkezik. És én személy szerint nem adnám egy ilyen ember kezébe az adataim.


A THE BOY KINGS
Többször említettem a cikkben a The Boy Kingset. Ez nem más, mint egy könyv, melyet a Facebook egy korábbi alkalmazottja Katherine Losse írt, így birtokában van olyan tudásnak, melynek az átlagfelhasználó nincs. A fent említett példák mellett számos egyéb sötét kulisszatitok megtalálható a könyvben, amely itt megrendelhető: http://www.amazon.com/The-Boy-Kings-Journey-Network/dp/1451668252

Bízom benn, hogy ez a néhány pont képes lesz felnyitni néhány ember szemét, mi is folyik a közösségi oldalnak beállított mocsok mögött és végre ráébred, hogy nagyon nem az folyik a "világ legnépszerűbb közösségi oldalán", amit ő gondol. Ha ezek után törölnéd magad, megértem, itt útmutatást is találsz a végleges törléshez.

További cikkek és egy normálisabb ténylegesen közösségi oldalhoz pedig látogass el ide.

1 megjegyzés:

  1. A stílus eléggé egyedi, de hogy őszinte legyek, kissé felbőszült állapotban keletkezett, ezért elnézést.

    VálaszTörlés