2012/09/29

Construct2

Nem is olyan rég akadt a kezem közé eme game engine, melyről egy rövid bemutató postban említést is tennék. Hogy miért? Html5 játékfejlesztő szoftver, drag&drop kezelőfelülettel, beépített fizikával, egyszerű "programozással", mellyel könnyen és gyorsan készíthető webes applikáció, akár böngészőről, akár telefonról van szó. Kell ennél több?

MIRŐL VAN SZÓ?
Mint említettem, egy olyan program, amellyel böngészőben játszható játékprogramokat lehet készíteni, hasonlóan a klasszikus flash játékokhoz, annál azonban jóval modernebb és gyorsabb. A Scirra remekül demonstrálja, szó szerint két perc alatt összerakható egy webes "platformer".
Mint a videóban is látszik, nem szükséges hozzá komolyabb programozói tudás, így a lelkes amatőrök, független fejlesztők is nyugodt szívvel tehetnek vele egy próbát, amennyiben szeretnének saját webes alkalmazást készíteni.

MIT TUD?
Jómagam a korábbi Gamejolt verseny nyereményeként egy business license tulaja lehetek, így a teljes fejlesztői paletta rendelkezésemre áll,  minden feature elérhető, melyeket szerencsésen ki is próbálhattam. A program maga nagyon erős, és könnyen kezelhető. Meglepően könnyen. Ugyan csak néhány napja próbálgatom, egy egyszerű point&click játék elkészítésén ügyeskedve, tényleg kézre áll, s bár először furcsa volt, viszonylag hamar ráálltam.
Mi található a programban?
  • Drag&Drop kezelőfelület
  • Beépített, könnyen kezelhető Box2D fizika
  • Beépített effektek, pl. víz hullámzás, rávetítés, mocorgás
  • Részecske rendszer
  • Beépített képszerkesztő, sprite/animation editor
  • Facebook, Win8, Android, iOS integráció

és még sok más, melyeket itt megtekinthettek.

MINDEZT INGYEN?
Kissé le kell, hogy törjelek, de csak részben. A program három verzióban elérhető, melyek között található ingyenes verzió is, amolyan próbaként.
Az ingyenes verzióban nem készíthetünk Android/iOS applikációt vagy önálló PC alkalmazást, valamint nem adhatjuk el a kész programot. Nagyobb megkötések vannak az importálható anyagok számát illetően, de egy első-második projektnek, webes játékprogramnak így is tökéletesen megfelel.

$199-ért már beszerezhető egy komolyabb license a Personal Edition, melyben kevesebb megkötés található, illetve $5000-ig eladható a program. Amennyiben meghaladjuk ezt az összeget, meg kell vásároljuk az üzleti verziót.

Az Business Edition $399-ért szerezhető be, gondolom mondanom sem kell, ez az, melyben minden funkció maximálisan elérhető, valamint eladható a program, függetlenül attól, mennyi hasznunk származik belőle.

LETÖLTÖTTEM. ÉS MOST?
Nem kell tőle megijedni. Elsőre ugyan furcsa lehet, nem egy rpg maker, de nem is bonyolult.
Ha elakadnál már az elején, a Scirra akkor is segít. Itt megtekinthető egy kezdők számára összeállított útmutató, amely egészen a telepítés folyamatától bemutatja a program használatát. A végén egy egyszerű top-down shooter képében el is készíthetjük első játékunk. Természetesen bőven akad oktatóanyag mind a portálon, de elég akár csak youtubeba bepötyögni egy "construct2 tutorial", "construct2 platform tutorial" szerű szöveget és rengeteg videót találunk.
A weboldalon található fórum segítségével pedig akár személyes problémánkat is megemlíthetjük.


Az alábbi linken találsz demo játékokat, melyeket Construct2-vel készítettek, és tökéletes alapok egy saját játék elkészítéséhez.

Összességében azt kell mondjam, egy kiváló program tulajdonosa lehetek, melyet bátran ajánlok mindenkinek, aki szeretne saját, böngészőből játszható játékprogramot készíteni, még akkor is, ha nem ért annyira a programozáshoz. Egy rövid betanulási idő és a fent is említett oktatóanyagok segítségével bárki könnyedén elsajátíthatja a program kezelését. Sok sikert leendő fejlesztők. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése