2013/02/13

Crowd Funding tömören

Mond valakinek valamit a Crowd Funding? És ha úgy mondom, hogy Kickstarter? Arról már tuti hallottál. De ott van még az Indiegogo, a Gambitious és megannyi egyéb. De tudod-e, hogyan működik?

A minap bogarásztam neten, és a gamekapocs.hu egy cikke nyomán merült fel bennem először a gondolat, hogy ennyire nincsenek tisztában a működésével az emberek? Hallottam olyat, hogy "részvényt vásárolsz a játékból" Kickstarteren, de olvastam olyat is neten, hogy vissza kéne adniuk a támogatásra szánt pénzt,de nem feltétlen muszáj stb. Szeretnék ezzel kapcsolatban pontosítani, a legfájóbb dolog azonban, hogy még a nagyobb hírportálok (legalábbis a magyar) sincs tisztában ezzel.

A kérdések, amin felkaptam magam, a következő: Amennyiben a projekt sikertelen, vissza kell adniuk a pénzt? Mi történik a pénzzel, ha nem jön össze a projekt? Illetve a kijelentés, hogy sikertelen projekt esetén a támogatók visszakapják az összeget.

A CROWD FUNDING
Furcsa szó lehet elsőre, de valószínűleg így találkoztál már vele. Magyarra fordítva annyit tesz: Közösségi finnanszírozás. Egy nem is olyan rég szem elé került internetes támogatási modell. Lényegében arról van szó, hogy a projektgazda regisztrálja azt, amit ő el szeretne indítani, a közösség, azaz akár Te, én, vagy bárki más pedig megelőlegezheti, támogathatja a létrejövő projektet. A támogatásokért cserébe kisebb-nagyobb engedményeket, a végleges terméket, vagy akár egyéb extrákat kapnak azok, akik támogatták a projekt létrejöttét, így megéri a projektgazdának, hiszen valóra válthatja elképzelését, és megéri a támogatóknak is, mert valami olyan extrát kaphatnak, ami később már nem lesz elérhető.

Legismertebb Crowd Funding oldal valószínűleg a Kickstarter, de szó lesz még az IndieGogoról, a Gambitiousról, illetve a magyar Indulj.be oldalról is, valamint két egyéb módszer is említésre kerül.

TEGYÜK TISZTÁBA...
A Kickstarter alapjait gondolom tudjátok, még ha csak hallomásból is. A fejlesztő felteszi az általa elindítani kívánt projektet, meghatároz egy végösszeget, amelyet támogatásból kíván elérni, erre az összegre pedig 30-45 nap áll rendelkezésre, hogy a támogatók segítségével elérje. A támogatók az összegtől függően különféle jutalmakat kapnak, ez lehet kisebb összegnél akár csak egy credits, vagy egy letölthető wallpaper, esetleg, ha elvonatkoztatunk a játékoktól, akár egy extra dal/jelenet is. Nagyobb összegnél a lehetőségek határtalanok, nekem a kedvencem egy privát vacsora volt Tim Schaferrel, amennyiben 10 000$-al támogatod projektjét. Addig minden szép és jó, amíg sikerül a projekt, de mi történik, ha mégsem jön össze?

BUKTAM AZ ADOMÁNYOM?

Leszögezem, mielőtt megijednél: NEM! És most pontosítok. Sok helyen azt olvasom, hogy visszakapják a támogatásra szánt összeget, ha nem sikerül a projekt, netán idő előtt lelőnék azt. Ez sem teljesen pontos. Valójában a Kickstarter le sem vonja addig a pénzt, amíg el nem éri a kitűzött célt a projekt. Ha elérte és lejárt az 'akció' határideje, azaz a 30-45 nap, akkor kerül sor a támogatók kártyájáról való levonásra. Szóval biztonságban vagy akkor is, ha a projekt nem sikerülne, hiszen addig le sem vonja a pénzt.

A KICKSTARTEREN TÚL

A Kickstarter természetesen nem az egyetlen Crowdfunding portál, csupán a médiában ezt a nevet hallod legtöbbször. Kisebb-nagyobb változtatással készültek hasonló oldalak is, essen most néhány szó ezekről is.


Az Indiegogo (http://www.indiegogo.com/) amely leginkább hasonlít a Kickstarterre, működési elve közel azonos, sikeres projekt esetén mindössze 4%ot kérnek az összegből. Legnagyobb előnye talán, hogy Magyarországról is elérhető, ami a Kickstarter esetében (egyelőre legalábbis) nem lehetséges. Publicitása viszont nincs akkora, lévén a média sem ezt kapta fel, de ezt talán ellensúlyozza, hogy több országból elérhető, így érdemes lehet vele egy próbát tenni.


A Gambitious (http://gambitious.com/) egy Dán kezdeményezés, amely már működési elvében sem egyezik teljesen a Kickstarterrel. Itt valóban befektető leszel, és osztozhatsz a játék által termelt haszonban, hiszen az eladások után kapsz bizonyos összeget, amelyet az a játék termelt, amit Te támogattál. Kicsit nagyobb ugyan a rizikó, de a haszon is nagyobb lehet.

Ne maradjunk magyar példa nélkül sem. Az Indulj.be (www.indulj.be) egy magyar kezdeményezés ami a Kickstarter nyomán jött létre, és működése is hasonló. Erre viszont igaz, hogy visszautalásos alapon működik, amit idéznék is:

 "A projektek értékesítési időszak lezárását követően, amennyiben a közösségi vásárlások összértéke nem éri el a megvalósuláshoz szükséges pénzösszeg mértékét, akkor a projektet nem megvalósuló projektként könyveljük el. Ebben az esetben az Indulj.be a projekt számlájáról visszautalja a vásárlók által befizetett pénzösszegeket a vásárlók számlájára."

Publicitása sajnos messze elmarad a külföldi oldalakétól, de magyar közösség által létrehozott kezdeményezésként mindenképp értékelendő, és talán csak kevesen ismerik.

Újabb, kissé eltérő oldal az Indie Fund is (http://indie-fund.com). Itt az oldal üzemeltetői átvállalják a projekted elkészítésének teljes költségét, tehát Te lényegében anyagilag függetlenül elkészítheted, amit szeretnél. Ennek feltétele, hogy frissítések esetén értesítened kell az oldal üzemeltetőit, bizonyítanod, hogy halad a munka, majd a játék eladásaiból vonják le a részüket, amivel megtérítik a Rád fordított anyagiakat.

ELADNÁM A PROJEKTEM
Amennyiben a projekted már kész, és nem Crowd Funding alapon jött létre, de szeretnél némi publicitást kapni, próbáld ki az alábbi két oldalak valamelyikét.
Az első az Indiecity ( http://store.indiecity.com/ ) amely egy online eladási felület saját játékod számára. Közzéteheted projekted, képeket, videókat mellékelve létrehozhatod a profilját, a játékosok pedig megvehetik azt, ami számodra bevételt jelent.


Ugyanezen az elven működik az Indievania oldala is ( http://www.indievania.com/ ), hogy melyik számodra a szimpatikusabb, az csak Rajtad áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése