2012/05/08

Gimp 2.8

Mi tagadás, régen volt már post, ennek oka, hogy az utóbbi időben kissé máson töröm a fejem, ami nem kevés munkával jár, így kitölti időm. Szintén grafikai tevékenység, így ennek apropóján szeretném bemutatni néhány szóban a GIMP új, 2.8-as változatát, amely néhány komolyabb változtatással is dukál felhasználóinak.
MI A GIMP?
Azok, akik ismerik, ezt a részt nyugodtan átugorhatják, de úgy gondoltam, néhány szóban illik bemutatni, mit is takar a festőecsetet tartó Wilbert ( a logóban szereplő gimp, Tuomas Kuosmanen kreálmánya, és akármennyire is annak tűnik, se nem róka, se nem egér, vagy kutya. )

Biztos vagyok benn, hogy sokan szeretnének képeket szerkeszteni azok közül, akik még nem ismerik a GIMPet. Ha valaki ismerőst megkérdeztek, valószínűleg a Photoshopot ajánlja majd, ami nem meglepő, hiszen jó szoftver. De nem ingyenes! Nem ingyenes, így ugyan beszerezhető, de gyakorlatilag illegálisan, ami ugye csúnya dolog :P

A Gimp (GNU Image Manipulation Program) ezzel szemben ingyenes, teljesen legálisan beszerezhető, igazán ütős program, amely tökéletesen alkalmas komolyabb képszerkesztési műveletek elvégzésére is. A projektet 1995-ben Spencer Kimball és Peter Mattis kezdte. Szinte mindent tud, amire szükséged lehet, kezelése pedig gyerekjáték, mérete pedig nagyon barátságos.

A GIMP 2.8
A bevezető után rá is térnék a bejegyzés lényegére, ez pedig a GIMP új funkcióinak bemutatása, melyek még felhasználóbarátabbá, kezelhetőbbé, és nem utolsó sorban okosabbá teszik a programot.

  • Egy ablakos mód:

A három év fejlesztés után készült verzió egyik radikális újdonsága az egy ablakos megjelenés. Hasonlóan a Photoshophoz, most már egy, részekre bontott ablakból kezelhető a program, amennyiben ezt az opciót választjuk, szemben a régebbi, több ablakos megjelenítéssel.
Ez a funkció valószínűleg sokak kedvét meghozhatja, hiszen ismeretségi körömben is akadnak olyanok, akik az osztott ablakos megjelenítést nem preferálták. Most itt a megoldás.

  • Több oszlopos eszköztár:

A készítők szerint ez a funkció legfőképp a több monitort használóknak kedvez. Lényege, hogy bizonyos eszköztárakat egymás mellé is el tudunk helyezni, több oszlopban, így gyorsabban, könnyebben elérhetjük őket. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a kiválasztott eszköztárat a Windows/Dockable Dialogs menüből az eszköztár jobb szélére húzni (ha kék, elengedhetjük). Ekkor a két eszköztár egymás mellett lesz.
És, hogy miért jó ez a több monitort használóknak? A program tökéletesen használható lesz úgy, ha egyik monitoron a lényegesebb eszköztárak egymás mellett helyezkednek el, a másik monitoron pedig teljes egészében elfér a rajzterület.

  • Fájlok mentése, exportálása:

Az egyik legradikálisabb változás ezt a funkciót érintette. Mostantól a Save/Mentés funkcióval csak a Gimp alapértelmezett .xcf formátumába menthetünk. Amennyiben más formátumba szeretnénk menteni munkánkat, pl. .png, vagy .jpg, úgy az Export funkciót kell használnunk. Kissé furcsa lehet elsőre, de a készítők céljával egyet kell értsek. Megszabadultunk az idegesítő, felugró ablakoktól, amelyek figyelmeztettek minket különféle változtatásokra, kompatibilitási hibákra stb.

  • Csoportosítható rétegek:

Egy komolyabb kép esetében a rengeteg réteg áttekinthetetlen felületet eredményezhet, amelyet az új verzióban csoportosítható rétegek alkalmazásával tettek kezelhetőbbé. Ezzel a funkcióval, milyen meglepő, a korábbi rétegeket "mappákba" tehetjük, így egyszerre kezelhető, áttekinthetőbb marad az ablak. Új csoport létrehozásához a rétegek eszköztáron jobb egérgombbal kattintva válasszuk a "New Layer Group" parancsot, majd a létejött "mappába" drag&drop módszerrel betehetjük a rétegeket.

  • Megújult szövegszerkesztés:

A Gimp régebbi verziójának egyik legnagyobb problémája számomra, hogy egy szövegréteg csak egy fajta tulajdonságot vehetett fel. Az új verzió szerencsére ezt a hibát is orvosolja, így mostantól lehetőségünk van egy szövegrétegen akár minden betűnek más-más tulajdonságot adni. Legyen az méret, betűstílus, formátum, szín, vagy bármi más, megtehetjük.
És ezentúl már nem egy külön ablakban kell macerálni, közvetlen a szöveg felett jelenik meg az eszköztár.


MI VAN MÉG?
A fent említettek csupán néhány azok közül a változtatások közül, amely az új verziót jellemzik. Rengeteg kisebb-nagyobb változtatást eszközöltek a programon annak érdekében, hogy még jobb, több legyen, és mindezt ingyen. Érdemes vele egy próbát tenni azoknak is, akik eddig annyira nem kedvelték, vagy nem akarták kipróbálni a Gimpet. Hetvenhárom Mb nem sok érte. :)

Tudnék még mit írni róla, de hiszem, hogy ez a kisebb szösszenet már elég információval szolgált azoknak, akik érdekesebbnek találják Wilbertet.
Kellemes képszerkesztést mindenkinek.



2 megjegyzés:

  1. Köszi a tippet :-) Ideje volt már lecserélni a régi GIMP-emet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit. :)
      Örülök, hogy használható cikknek bizonyult.

      Törlés