2013/02/04

Rajzoljunk medált (pt2)

Az előző részben elkészítettük az ezüst medál alapját, így most már csak a benne lévő drágakövek, azok foglalata, illetve a medál szövet része van hátra.

A DRÁGAKÖVEK
A kövek és foglalatuk elkészítése nagyon egyszerű. Először is hozzunk létre egy új réteget a Réteg/Új réteg paranccsal az eddigiek fölé, amelyre a kő foglalatát készítjük el. Ha szimpatikusabb, természetesen használhatjuk a Ctrl+N billentyűket is.

Az új rétegen készítsünk egy kör alakú kijelölést, amelyet bal oldalt a kijelölés panelen érhetünk el, ha a jobb-alsó sarokban lévő kis nyílra kattintunk. Használhatjuk az M billentyűt is.

A kis kör alakot az előző részben már ismert réz színátmenettel töltsük ki. Nem kell, hogy pontosan ugyanolyan legyen, és az sem baj, ha kilóg.
Most valahol itt tartunk. Ezután válasszuk ki az előbb létrehozott kis körünk rétegét,majd a réteg nevére jobb egérgombbal kattintva válasszuk a Keverési beállítások menüpontot.

Először a Belső ragyogást állítsuk be, így:
Majd a Bevésés és Domborítást, az alábbiak szerint:
A Fényesség kontúr-t állítsuk át Gyűrűre.

Ha ezzel is megvagyunk, nincs más dolgunk, mint a Kép/Korrekciók/Fekete-fehér menüpontot választva telítetlenné tenni a réteget. Használhatjuk a Shift+Ctrl+Alt+B kombinációt is.

Most hozzuk létre a drágakövet. Ehhez az előzőhöz hasonlóan készítsünk egy új réteget,majd hozzunk létre egy, az előzőnél valamivel kisebb kört. A létrehozott kört töltsük ki #33CCCC színnel. Ez egy igen élénk kék szín, amely remekül fog mutatni az ezüstös medálon.

Ezután szintén a Keverési beállításokban fogunk ügyködni. A Belső ragyogás effektust hagyhatjuk az alapbeállításokon. A Bevésés és Domborítás effektust pedig így:
Kész is a kövünk. Ezután már csak rajtunk múlik, hány félét, és hogy rendezzük el. Egyszerűen csak másolgatni kell az előbb létrehozott két réteget, és már meg is vagyunk.

A SZÖVET RÉSZ
Először is hozzunk létre egy új réteget, ahogy szoktuk.

A szövet részhez először a toll eszközre lesz szükségünk, melyet kiválaszthatunk az eszköztáron, vagy a P gomb megnyomásával. A toll kezelése elsőre kissé furcsa lehet, de kisebb gyakorlás után megtanulhatjuk a fortélyokat. Ezután hozzunk létre egy elnagyolt szív formát, ami a szövet alakját képezi.
Az újrarajzolt nekem is kissé bénácska lett, de kis odafigyeléssel ennél jóval szebbet is össze lehet hozni. Ha kész, és sikerült bezárni az alakzatot, kattintsunk rá a jobb egérgombbal, majd válasszuk a Kijelölés létrehozása parancsot. Ekkor létrehoz egy egyedi kijelölést.

Ha ez is kész, töltsük ki a szintén ismert Réz kitöltéssel, amelyet a Színátmenet eszközzel állíthatunk. Természetesen ezt is elkészíthetjük a Rétegmaszkos módszerrel is, ahogy korábban az érmét magát is, én azonban ehhez már nem használtam,mert a szövet alakja azonos lesz minden medálon, így nekem annyira nem volt fontos, hogy gyorsabban alakítható legyen.

A kitöltés után a szövet színét egyszerűen a Színezet/Telítettség menüvel változtathatjuk, amelyet a Kép/Korrekciók menüben, vagy a Ctrl+U billentyűvel érünk el. Ne zavarjon, ha túl világos, a későbbiekben ennél az árnyalatnál sötétebb lesz a végleges szín.

Egész jól haladunk, és már nincs sok hátra. Most ismét a Keverési beállítások menüt használjuk, ezúttal a szöveten, amit készítettünk. Az alábbiak szerint állítsuk be:

A Belső ragyogás effektust hagyhatjuk alapbeállításokon. A Bevésés és Domborítást viszont kicsit megbuheráljuk, így:
A Fényesség kontúrt állítsuk Fűrészfogra.
A Szatén beállításait pedig az alábbiak szerint:
A Fényesség kontúr itt: Kúp-Fordított

Ezután csak küldjük leghátulra az imént létrehozott szövet részt és ha mindent jól csináltunk, meg is vagyunk a medállal. A méretek és egyéb tényezők (pl. szín) miatt némi különbség előfordulhat, de nagyjából hasonlóképp kell, hogy kinézzen. Szóval, ha ügyesek voltunk, el is készült a medál.

Remélem eléggé érthető volt, és bár leírva kissé hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnhet valójában viszonylag egyszerű ezen kis medál elkészítése. Amennyiben valahol mégis elakadtál volna, egy hozzászólásban itt a blogon, vagy a Google+on nyugodtan írd meg. Inspirációnak pedig, hogy azóta hová fejlődött a kis medálom:
A lehetőségek végtelenek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése