2013/06/02

Kazamata - Ötödik hét

Újabb hét, újabb fejlemények a játékról. Bár először úgy tűnt, nem lesz a héten bejegyzés, végül csak összejött annyi újdonság, amiről már érdemes írni.

Számos kisebb változás mellett van néhány lényegesebb. Megnöveltük a dungeonok méretét, az erdőben most már változatosabb 'tájat' generál a játék, elkészült egy újabb speciális egység, és ami talán a legfontosabb, bekerült a varázslatrendszer és a tekercshasználat is.

KISEBB VÁLTOZÁSOK

A generátor, működéséből adódóan, és más hasonló játékokkal ellentétben nem fix méretű pályákat alakít ki. Megadtunk neki egy maximális számot, ami a generálható 'talaj' számát jelzi. Ez a szám korábban 30 volt, amelyből egész hosszú terek alakultak ki, ha viszont a generátor gyakran változtatott irányt, előfordult, hogy szinte egy képernyőn elfértek a kialakult helyszínek. Ezért döntöttünk úgy, hogy változtatunk a helyszínek méretén, így most már a korábbi 30 helyett a megengedett maximum 50.

Megváltoztattuk az alap játékmenetet is (erről kicsit később), ennek következtében viszont szükség volt néhány látványosabb különbségre, a pályákat illetően. Arch a hétvége egy részét ennek megoldásával töltötte. Jelenleg az erdőben látható ennek hatása, ugyanis számos kisebb dekoráció készült el, amelyek változatosabbá teszik a talajt. Kövek, pocsolya, kisebb-nagyobb füves területek. Ezzel a módszerrel a talaj némiképp már változatosabb, és bízom benn, ha még kap néhány objektumot (ládák, hordók, állványok stb), már elég változatos lesz.


 Mint említettem, elkészült egy újabb szörnytípus is, ez pedig az idézők. Gondolom a név hallatán nem lesz meglepetés a képesség, lényeket idéz. A képen látható lich éppen ezen 'Haunted' nevű lényeket idézi meg, amik ugyan kevés élettel rendelkeznek, de mint a képen látszik is, nagy számban jönnek, és magas kitérési értékkel is rendelkeznek, azaz viszonylag nehéz őket eltalálni.

A játék egyébként nem könnyű, a taktika mellett némi szerencse is kell, hogy túléljük a pályát, illetve mérlegeljünk, mikor érdemes esetleg még egy szörnyet megkockáztatni. Ezt egy kicsit segítendő ( vagy épp akadályozandó ) amennyiben egy szintet teljesen kiírtunk, különféle jutalmakban részesülhetünk. Ezekből egyelőre háromféle van. Extra arany, extra tapasztalati pont, illetve regeneráció, de a későbbiek folyamán biztos vagyok benn, hogy bővül az 'áldások' sora is.

A JÁTÉKMENET

A korábbi 'terv', mert hát igazából nem volt, az a szokásos, kiválasztom a térképről az úti célt, majd a kiválasztott úti céllal megegyező dungeon 3-5 szintjét leküzdve eljutok a bosshoz, majd ha őt is levertem, visszajutok a faluba és mehetek a megnyílt új helyre. Most viszont megváltoztattuk a koncepciót, melyhez szükség volt a fent már említett változatosabb pályákra.

Jelenlegi koncepcióban a megjelölt cél az adott pálya nehézségét és hosszát határozza meg, a pálya típusát viszont nem teljesen. Így előfordulhat, hogy először az első szint mondjuk egy erdő, aztán egy barlang,majd mocsár, de az is lehet, hogy mikor legközelebb választod ugyanazt a helyet, már mocsárban kezdesz. Így a játék még változatosabb, remélhetőleg még élvezhetőbb lesz. Attól természetesen nem kell tartani, hogy egy erdő után pokolbéli pálya következik,majd egy gleccserekkel tarkított, hófödte táj, erre figyelünk. :)

Terv szinten ugyan, de a szinthez tartozó bossokat is szeretném véletlenszerűre, annyi különbséggel, hogy a bossharcok előre elkészített pályákon zajlanak majd.


A VARÁZSLAT RENDSZER

Bekerült egy alapszintű varázslás és tárgyhasználat rendszer is. Ez utóbbi egyelőre még csak tekercsekkel, de már működik.

A rendszer lényegében pofonegyszerű. Amennyiben megfelelő fegyverrel rendelkezik karakterünk, és távolabb áll valamely lénytől, az adott lényre kattintva elsüti a bothoz tartozó mágiát. Tehát, ha távolabb állunk pl. egy zombitól, és egy tűzbottal rendelkezünk, a zombira kattintva meglőhetjük tűzlabdával. Amennyiben közvetlen egy ellenfél mellett állunk, közönséges közelharci támadás hajtódik végre.

A mágia a fizikai támadástól eltérően sosem hibázik, de a célpont mágia-ellenállásától függően lehet hatástalan.


A tekercs és tárgyhasználat hasonlóképp működik, mint a mágiarendszer, szintén egérrel. A jobb egérgombot használva az adott tekercshez tartozó mágiát süthetjük el az adott célponton. A nehezítés annyi, hogy a tekercsek neve fantázianév, így nem egyértelmű, melyik mit csinál. Ebből következően, ha először próbálja a játékos, megeshet, hogy saját magára varázsol egy tűzlabdát, vagy felgyógyítja az ellenfelet. Könnyítésként az ALT lenyomásával megjeleníthetőek a tárgyak nevei.

Erre a hétre úgy hiszem, ennyi, ahhoz képest, hogy a hét úgy indult, nem lesz miről írni, egész szép csomag lett. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése